Arşiv Kültür - Sanat

Güvenli Nudelaşmak 101: Mümkün mü?

nude: /njuːd/: adjective

  1. wearing no clothes; naked.

Sözlük anlamıyla “nude” “giysisiz olmak, çıplaklık, nü” anlamına geliyor. Okunuşu “nüud, nyüud” gibi, yani “nudesini paylaşmış” şeklinde değil “nudeunu (nuüdunu) paylaşmış” şeklinde kullanırsak, daha iyi olabilir, estetik açıdan en azından.

Günümüzde görüntü alma teknolojilerinin ve görüntü kalitelerinin gittikçe gelişmesiyle, bu araçların ulaşılabilirliğinin artmasıyla ve anlık iletişim platformlarının da paralel bir şekilde yaygınlaşmasıyla insanlar göt delikleri ve hatta bazen göt deliklerinin içi dahil pek çok ayrıntılarını kaydedip paylaşma isteği geliştirdiler. Ancak bu görüntüler, herhangi bir turşu kavanozu görütüsü ile denk muamele göremiyor, daha özel ilgi ve dikkat istiyor. Çünkü toplumsallığın ve bazı biopsikososyolojik yüklerin getirisi sonucunda göt deliğimiz, mememiz, belli sınırlar ötesindeki bedenimizin çıplaklığının korunması ile sorumluyuz ve bu korunma sağlanamadığında farklı bazı yüklerin üzerimize gelmesi riski ile karşı karşıyayız.

İnternette milyonlarcası bi’ iki tık arama ile bulunabilen bu nude görüntüler, bireylere ait oldukları bilgisini taşıdıklarında bambaşka bir konuma gelmiş oluyorlar. Artık sadece “herhangi bir çıplak beden görüntüsü”nden öte, bilinen, zihinde var olan bir kişinin özel bir alanına tanıklık etme ve o kişinin toplumsallıktan koruduğu sınırı aşılmış beden görüntüsüne ulaşılmış olunuyor. Bu sebeple anlık bir şekilde yüzlerce farklı çeşidine sahip olabilme imkanı varken, insanların önemli bir bölümü spesifik bir kişinin nude görüntüsü için taklalar atabiliyor, sakladığı için kendi ile gurur duyabiliyor, onu elde etmek için para verebiliyor.

Çıplak beden görüntüsünün şahsileşmiş halindeki bu psikoseksüel çekicilik, beraberinde bir çok tehlikeyi ve riski de getiriyor doğal olarak. “Doğal olarak” dedim çünkü, çıplak beden görüntüsü ve bunun şahsileşmiş hali psikoseksüel açıdan ne kadar çekici, ulaşma arzusu ne kadar yüksekse, bu istenç içerisindeki zihinlerin nudelar ile ilgili besledikleri tabular ve çıplaklıkla ilgili oluşturdukları baskı mekanizmaları o kadar derin olabilir. Daha kaba bir şekilde anlatacak olursam, birinin meme fotoğrafını görme yönünde aşırı isteği olan ve onu görmeye atadığı değer çok yüksek olan kişi, bu meme fotoğrafını yayarak zarar verme zihniyetinin içerisinde yaşıyor olabilir. Bizzat kendisi öyle olmayabilir, ancak bu değer mekanizmasının geliştiği toplumsal zihniyet aynı zamanda çıplak beden görüntüsü üzerinden baskı mekanizmaları kurmuş olabilir. Baskı mekanizmaları ve katı tabuların olması, diğer yandan çıplak beden görüntüsünün yüksek derecede arzulanıyor ve isteniyor oluşu da demek olabilir yani. Bu durumlar birbiri ile içiçe, birbirini besleyen şeyler gibi geliyor bana…

“Body and Sole” by Joan Semmel, oil on canvas, 46×58 inches, 1979.

Neyse, başlığımıza dönelim. Güvenli nudelaşmak mümkün müdür? Bu soruya cevap vermek için “güvenli nudelaşmak” ne demek onu açmamız gerekiyor.

Güvenli nudelaşmak dediğimizde, başkasına gönderdiğimiz çıplak beden görüntülerimizin isteğimiz ve verdiğimiz rıza dışında kullanılmamasını kastediyorsak, hayır. Bu mümkün değildir. Yani çeşitli yasalar ve kurallardan, “olan olmuş”tan sonraki aşamadan bahsetmiyorum, teknik olarak başkasına gönderdiğimiz çıplak beden görüntüsünün rıza ve istek dışı kullanılmasının önüne geçebilecek bir durum yoktur demek istiyorum. Bizleri koruyan ve kollayan, gözeten, şefkati olduğu kadar gazabı da büyük devlet celle calühü aşamasına gelmeden, onu devreye sokmadan elimizde olan imkanlar üzerine konuşuyorum. Çıplak beden görüntüsünün başkasına gönderilmesi, o fotoğrafın yayılması, rıza dışında kullanılması, toplumsal yükler kullanılarak kişinin tehdit edilmesi, onu zor duruma sokmaya çalışılması vs… Bütün bunlar “nude gönderme-alma” çekiciliğinin beraberinde getirdiği risklerdir.

Bu risk herkes için her koşulda aynı değildir. Kimi insan için herhangi bir risk oluşturmazken, kimi insan için ölüm-kalım durumuna getirecek sonuçlar doğrulabilir. Hukuksal sonuçları da beraberinde getiren şantaj, tehdit ve şiddet tehlikeleri yaratan durumlarda bizi koruyan ve kollayan devletimizin konu ile ilgili neler yapacağı hakkında yazı sonundaki maddeyi okuyarak bilgi edininiz.

Yazıyı yazarken amaçladığım ve beni ilgilendiren kısmına gelmek istiyorum devletimizin sistemini ve bu sistemin ne derece doğru/yanlış olduğunu bir kenara bırakarak. Peki… Daha güvenli nudelaşma pratikleri için neler yapabiliriz?

1) Nudelaşmayın.

Bu seçenek kendi hayatımda da uyguladığım, hiçbir olumsuz sonucunu görmediğim, oldukça rahat bir yaşam sağlayan ve risklerden ve görüntüsel arzulanmaktan uzak durmamı sağlayan bir yöntem. Hem tanım olarak “güvenli nudelaşma”yı karşılamadığı, hem de nudelaşma arzusunda olan ve çıplak beden görüntüsü ile ilişkilenme sağlayan insanların var olduğu ve olmaya devam edeceği gerçeği sebebiyle bu seçeneği şakalı bir giriş olarak verip diğer seçeneğe geçiyorum.

2) Güvenli anlık iletişim platformları kullanın.

Nudelaşma pratiğini gerçekleştirdiğiniz platformun ne olacağına kendiniz karar vermeye çalışın ve bu platformun iletişim gizliği ve güvenliği avantajları olmasını öncelikleyin.

Uçtan uca şifreleme özelliği olan, ekran görüntüsü alımını engelleyen ya da ekran görüntüsü alımında bildirim almanızı sağlayan, gönderilen ve alınan mesajların kalıcılık zamanını ayarlayabildiğiniz iletişim platformlarını kullanın. Örneğin; Signal App, Telegram, Wire, Line. Uçtan uca şifreleme, üçüncü parti girişlerini azaltma, mesajların silinebilirliğini ayarlama, ekran görüntüsü alımını engelleme, nickname seçebilme ve kişisel kimlik taşıyan görüntü paylaşımını engelleme (Instagram ve Snapchat bu açıdan olumsuz olabilir) gibi özellikleri kullanmaya özen gösterin ve bu özelliklerin riskleri sıfırlamadığı bilgisini daima zihninizde tutun.

3) Yüzünüzü göstermeyin.

Anlık iletişim halinde nude fotoğraf gönderirken, bedeninizle birlikte yüzünüzün net ve tam göründüğü fotoğraflar çekmekten kaçının. Mümkün olduğu kadar yüzünüzü göstermeyin, kişiselleşmeye olan arzuyu tatmin etmek istiyorsanız nudelarınızı farklı yöntemlerle kişiselleştirmeye çalışın. Örneğin kendinizle ilgili ve fotoğrafı göndereceğiniz kişinin de bildiği bir item ile birlikte fotoğraf oluşturun.

4) Fotoğraflara gönderdiğiniz kişinin ismini yazan imza ekleyin.

Nude görüntünüzün bir köşesine, ortasına yada herhangi bir bölümüne, görüntünün havasını bozmayacak ya da daha heyecan verecek bir şekilde, artık nasıl isterseniz, gönderdiğiniz kişi her kimse onun ismi ya da nickini yazın. Böylece fotoğraf yayıldığında kim tarafından yayıldığı ya da sorumlunun kim olduğuna dair bir izleme mekanizması çalıştırılabilir.

5) Otomatik yedekleme servislerinizi kapatın.

Özellikle telefonlarda devamlı olarak çalışan ve otomatik yedekleme yapan uygulamaları nudelaşırken kapalı tutun ve nude fotoğraflarınızın yedeklenmesini engelleyin. Fotoğraflarınızı otomatik yedekleme servislerinde değil, şifrelediğiniz klasörlerde ve şifreli applerde tutun. Android üzerinde yedekleme kapatmak için videoyu izleyebilirsiniz ve yedekleme kapatmak için kullandığınız platformlara göre “how to” videoları bulabilirsiniz.


6) Şifreleme ve şifreli depolamaları kullanın.

Fotoğraflarınızın bulunduğu dosyalarınızı şifreleyin. Özel fotoğraflarınızı mümkünse .zip ya da .rar şeklinde sıkıştırılmış bir klasör haline getirin ve bu klasörü şifreleyin. Youtube’da bunun nasıl yapıldığını anlatan bir çok video var.

Nudelaştığınız appleri kullandığınız telefon, tablet ya da laptop sürümüne göre şifre atayın. Keepsafe gibi fotoğraf ve diğer görüntülü içeriklerinizi güvenli bir şekilde tutup depolayabileceğiniz appler kullanın. Gönderdiğiniz kişiden de bu tarz şifreli appler kullanmasını ve gönderdiğiniz içerikleri şifreli platformlarda tutmasını isteyin.

Konu ile ilgili Windows ve Apple‘ın destek bölümlerinde yazılanlara dikkat edilebilir. Uygulama marketlerinde var olan AppLock , Vault gibi üçüncü parti uygulamaları ile dosya ve klasörler şifrelenebilir.

Şifreleme programlarının yanı sıra, şifrelerinizin yönetimini ve daha güvenli/güçlü olmasını şifre yönetimi programları kullanarak sağlayabilirsiniz. Böylece şifrelediğiniz ve depoladığınız özel görüntüleriniz için kırılması zor şifreler oluşturabilirsiniz. Örnek: Bitwarden, EnPass.

7) Fotoğraflardan EXIF bilgisini kaldırın.

EXIF, fotoğraflar bilgilerinin gömülü olduğu bir veri bütünüdür. Fotoğraflarınıza ait konum ve tarih gibi bilgiler de bu bilgilerin içinde bulunur. Bu bilgileri temizleyerek nude fotoğraflarınızı bir tık daha anonimize edebilirsiniz. EXIF datasını silmek için Android üzerinden “EXIF editör” uygulamalarını kullanabilirsiniz. Benzer uygulamalar Apple ve Windows için de mevcut.

8) Risk dengesini oluşturun.

Çıplak beden görüntünüzün rızanız dışında yayılması gibi durumlar aile-toplum vb olasılıklar dahilinde sizi tehlikeli bir duruma sokacak ise, kendi güvenliğinizi öncelikleyerek riskleri tartın ve ona en uygun şekilde davranmaya çalışın. Güven ilişkisi kurulmamış, tanınmayan, bilinmeyen ve nasıl davranacağı konusunda bilginiz olmadığı kişilere kendinizi tehlikeye sokacak içerikleri göndermemeye özen gösterin. Bu, yanlış davranan kişilerin yaptıklarını olumlamak ya da onları azaltmamak yönünde bir pratik değil, tamamen sorumuluk-gerçekçilik-özneleşme yönünde uygulanacak bir pratiktir.

9) İstemediğinizi yapmayın.

Eğer nude görüntünüzü paylaşmak istemiyorsanız, kullandığınız tekniği ya da platformu değiştirmek istemiyorsanız, belli açılardan kendinizi görüntülemek istemiyorsanız, “yüzüm dahil olmasın” kuralını esnetmek istemiyorsanız, bu sizi tatmin etmiyor ve size zevk vermiyorsa, yapmayın. Kimsenin istekleri sizin isteklerinizden daha önemli değildir. Kimse, istemediklerini yapmanızı gerektirecek kadar değerli ve bulunmaz da değildir. Öznenin siz olduğunu unutmayın.

10) Önemsizleştirin.

Yaşadığımız coğrafyanın getirisi ile yasaklar, tabular, baskılar, arzular ve bir çok dışsal yükle birikmiş bedenlerinizi bu yüklerden biraz kurtarmaya çalışın. Bu coğrafyanın pratiklerini yeniden üreterek, tekrar ederek bedeninizi yük altına sokmamaya çalışın. Yani, gönderdiğiniz nude fotoğrafı yaymakla sizi tehdit eden birine karşı yasaları devreye sokun isterseniz, bu kısımda değilim. Ama bunun yanında zihinsel olarak onun elinde “o kadar da önemli” bir şey olmadığını belli edin. “Yay, nedir yani” mentalitesine yaklaşmak, nudelaşma pratiğini gerçekleştirmeyi tercih eden bireylerin alacağı zevki de, zihinsel rahatlıklarını da arttıracak şeylerden biridir. Yanlış anlaşılmasın, özne olarak sizlerin içinde bulunduğu zihinsel durumdan bahsediyorum. “Bu şekilde bir davranın direkt” demek değil bu. Bir rahatlama, kendini o kadar sevmek ve özneleşmek ki kendinden “geçmek”, bir boşvermişlik, toplumsal cinsiyetin “bacağım görünüyor ne olmuş” getirisi gibi “nudeum paylaşılmış ne olmuş” şeklinde bir kişisel bakım pratiği… Zihinsel bakım. Bu seviyeye erişmek sizden değil içinde bulunduğunuz toplumsal durumlardan dolayı zor ve imkansıza yakınsa, madde 8.

11) “Gönder” tuşuna basmadan bir kez daha kontrol edin.

İsim benzerliğinden dolayı patronunuza ya da öğrencinize göndermediğinizden emin olun.

Konstantin Andreevich Somov, The apparition, 1869

Özne olduğunun bilincinde olmak, gerçekçilik, tadında bencillik, sorumluluk almak, risk gözetmek, teknik imkanlardan haberdar olmak ve bütün bunların yanında önemsizleştirmek, milyarlarca bedenden bir tane bir beden muamelesi yapmak, çıplak beden görüntüsünün karşılıklı paylaşılması pratiğini kıyasla daha kaliteli ve risksiz bir hale getirebilir diye düşünüyorum.

Unutmadan, güvenli nudelaşmanın yasalar ve devlete bağlanan kısımları haricinde fikirlerimi paylaştım. Devletin bu konu ile ilgili tutumu için; TCK Madde 132-139, Madde 106-107.

*Bu içerik teknik bilgiler bakımından zamanla güncellenebilir.

Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments