Arşiv LGBTİ+

Panseksüellerde Cinsiyet Algısı

Panseksüellik çoğu zaman yanlış yorumlanan bir cinsel yönelim. Bu yönelimden bahsetmeden önce, ne olmadığını açıklamak daha doğru olacaktır.

Panseksüellik geçici bir “heves” değildir. Panseksüellik birçok partnerle birlikte olmak, çok eşli olmak, açık ilişkiye onay vermek değildir. Bir panseksüel bunlara onay verebilir ama bu onay onun panseksüel olmasından bağımsız olacaktır. Panseksüellik cinsiyet kimliklerimiz ile ilgili bir şey söylemez. Bir panseksüel biyolojik kadın/erkek, trans birey, interseks birey ya da non-binary birey olabilir. Bu yöneliminden bağımsız bir durumdur. Panseksüellik, panseksüellerin yaşadıkları ilişkilerin yapısı ile ilgili bir şey söylemez. Panseksüellik her an “Evet.” demeye hazır olmak ya da herkese rıza göstermek değildir.

Panseksüelliğin en kısa ve net tanımı “cinsiyet körlüğü”dür. Panseksüeller için cinsiyet bir cinsel çekim kriteri değildir. Bu açıdan poliseksüellerden ayrılırlar. Biyolojik kadın ya da erkek olmanız, cinsiyet uyum sürecinde olan bir trans birey olmanız, non-binary birey olmanız veya interseks birey olmanız cinsel çekim için kriter sayılmaz. Panseksüeller, yönelimlerinin doğası gereği cinsel uzuvlara cinsiyet atamazlar. Cinsel uzuvları bedenin diğer organları gibi algılarlar ve penisi ya da vajinayı maskülen ya da feminen olarak işaretlemezler.

Peki panseksüellerin hiç kriterleri yok mudur? Aslında panseksüeller birçok insana nazaran çok fazla kritere sahip olabilirler. Bazı panseksüeller zekadan, bazısı masumiyetten, bazısı sadece sarışınlardan, bazısı gözlüklülerden, bazısı kısa ya da uzun boylulardan, bazısı kilolu ya da zayıf insanlardan, bazı baskın ya da pasif insanlardan hoşlanır. Çok fazla kriterleri olabilir ya da olmayabilir. Panseksüellikle ilgili kesin olan bir şey varsa cinsel çekim için cinsiyeti bir kriter olarak görmemeleridir. Bu noktada şunu söyleyebilirim ki eğer kendinizi bir erkek ya da kadın olarak tanımlıyorsanız, bu panseksüeller için pek bir şey ifade etmez.

Bütün panseksüeller için genel geçer bir yorum olmasa da şu söylenebilir. Panseksüeller cinsiyet kalıplarından pek hoşlanmazlar. Katı cinsiyet kategorileri yoktur. Mesela çoğu zaman kadınlığa dair bir özellik olarak sayılan “nazik biri olma” hali bir panseksüel için çekim sebebi olabilir. Bu durumda cinsiyet ayırt etmeksizin panseksüelin arayışı kibar insanlar üzerinde olacaktır. Bu akışkanlık pek çok farklı insandan hoşlanabilmenin yolunu açarken, panseksüelin birinden hoşlanma, çekim duyma ya da aşık olma eğilimlerine yansır. Cinsiyetlere dair hiçbir kriterin bulunmaması panseksüelleri çoğu zaman akışkan cinsiyetli bireylere yaklaştıran bir etken olmuştur. Çünkü akışkan cinsiyetli bireyler kendileri için bu kriterleri bertaraf etmişlerdir zaten. Dolayısıyla panseksüeller aslında bu sonsuz ihtimaller evreninden keyif duyabilirler.

Zannedilenin aksine bir panseksüelin milyarlarca seçeneği yoktur. Çok daha karmaşık düzinelerce kriteri olabilir ve bu da milyarlarca insanın panseksüelin gözünde elenmesinin nedenidir. Aslında hangi yönelimde olursa olsun bütün insanlar için bu böyledir. Çoğu insan için cinsiyet bir cinsel çekim kriteri, ama bunun dışında da pek çok kriterimiz olabilir. Kısalardan asla hoşlanmıyoruzdur ya da eğitimsiz insanlara cinsel çekim duymuyoruzdur. Bu örnekler çoğaltılabilir.

Panseksüeller yönelimlerinin farkına geç varabilir. Biseksüellik ile de karıştırılması çok muhtemeldir. Panseksüel kimliğimizi tanımlamamız ve bu kimliğimizi görünür kılmamız da çok önemli. Kendimizi hangi cinsiyet kimliği üzerinden tanımlıyor olursak olalım, çoğu ilişkimiz toplum normlarına uymayan öğeler içerebilir. Bu gibi durumlarda toplumla savaşmak bizim kimliğimizin bir parçası olacaktır. Standart ve kabul gören ilişkilere sahip olmadığımız için dışlanabiliriz. Seçimlerimizi göstererek yapmaktan çekinebiliriz. Yalnızca heteroseksist ilişkiler değil, toplum tarafından feminen görünen bir erkekle birlikte olan bir panseksüel kadın da benzer mücadeleler verecektir. Sonuç olarak panseksüellerin seçimleri toplum tarafından çoğu zaman şaibeli, kabul görmez, rahatsız edici ve aykırı bulunur. Panseksüel kimliğin sahiplenilmesi ve görünür kılınması bu nedenle çok önemli. Panseksüeller seçimleri nedeniyle yargılanmayı kabul etmiyorlar. Cinsel çekim kriteri olarak cinsiyetleri görmüyorlar ve her zaman heteroseksüel ilişkiye girmeleri konusunda baskı görüyorlar.

Kendimiz olmayı bırakmamalıyız. Çünkü aşk bizim için cinsiyetsizdir.

Subscribe
Bildir
guest

1 Yorum
Eskiler
En Yeniler Beğenilenler
Inline Feedbacks
View all comments
Pwpwppwpppe
Pwpwppwpppe
2 yıl önce

Bedenlerimizin cinsiyetlerimizin pekte bir önemi yok ruhlarımızı sevmeliyiz